Vi føler os overbeviste om at vi kan blive ved med at give vores investorer et attraktivt langsigtet afkast fordi vi har…

…kapitalbeskyttelse som et centralt element i alle investeringsbeslutninger

En stor del af at levere et attraktivt langsigtet afkast består i ikke at tabe penge, eller som Warren Buffett siger det: “Rule Number One: Never Lose Money. Rule Number

 

Two: Never Forget Rule Number One”. Risikostyring er altafgørende for det langsigtede afkast og dette er en af hovedårsagerne til at fonden bruger obligationer. Vi har ingen ønske om at tabe hverken vores egne eller vores

 

medinvestorers hårdt tjente formuer. Dermed ikke sagt at vi ikke er risikovillige, vi har bare et højere forrentningskrav end de fleste.

…analytisk dybde og stor tillid til vores investeringer

I Panorama Invest har vi struktureret vores tid så investeringsfordybelse og analyse er prioriteret højst. Vi er af den overbevisning, at jo mere tid der bruges med snuden begravet i regnskaber, jo større er sandsynligheden for at finde de investeringer med størst potentiale. Vores umættelige nysgerrighed sammensat med mange års investeringserfaring giver bred tværfaglig forståelse der udnytter samspillet mellem selskabsanalyse og makroøkonomiske- og markedsmæssige hensyn. Dette øger sandsynligheden for at vi kan blive ved med at levere et attraktivt langsigtet afkast.

…mulighed for at være langsigtede

Om aktier stiger eller falder på kort sigt ved vi ikke, men over længere tidsperioder mener vi at vi har gode muligheder for at vurdere et selskabs forrentningspotentiale.
Ved selv at investere størstedelen af vores formuer i fonden, selektere for langsigtede medinvestorer, og ingen over os der kan tvinge vores beslutninger, mener vi at vi har skabt de bedste rammer for at kunne tænke langsigtet, og dermed levere et attraktivt afkast.

For dig der gerne vil vide mere om produktet

Panorama Invest skal ses som...

… en “global opportunity fund”. Vi bestræber os på at have så få begrænsninger som muligt, så vi har så stort et univers som muligt til at finde attraktive investeringer.

Panorama Invest er en UCITS-fond og opfylder derfor alle krav til UCITS-godkendte fonde. UCITS-dokumentation kan findes her.

Der kan forventes 25-50 aktier i fonden.

Langt størstedelen af vores selskaber vil være fra ilande, men det kan ikke udelukkes at vi finder enkelte interessante muligheder derudover. De lande vi primært investerer i inkluderer: Australien, Belgien, Canada, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Hong Kong, Irland, Israel, Italien, Japan, New Zealand, Norge, Østrig, Portugal, Schweiz, Singapore, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland og USA.

Der er ingen begrænsninger for hvilke sektorer eller industrier vi investerer i.

I kombination med vores aktieinvesteringer har vi mulighed for at have en procentdel statsobligationer og ædelmetaller (se rammer nedenfor). Vores statsobligationsinvesteringer vil være begrænset til Europa og G7-lande og ædelmetaller begrænset til guld og sølv ETF’er.

Aktieandelen vil variere mellem 20% og 100%, men skal forventes at have et 20-årigt gennemsnit, ligesom det har været historisk, på ca. 50%. Se den historisk aktieandel her.

Vi bruger hverken hedging eller gearing.

Investeringsrammer:
Aktier: 20-100%
Statsobligationer: 0-80%
Ædelmetaller: 0-10%

Investeringsfilosofi og strategi

Vores investeringsfilosofi er afgørende for den måde vi investerer på, og kort fortalt mener vi, at aktier misprises – ofte og markant – relativt til fundamental værdi.

Det betyder i praksis, at vi ser særdeles gode muligheder for at skabe merafkast over tid gennem investering i væsentligt undervurderede kvalitetsselskaber. Det betyder også, at der vil være perioder, hvor en væsentlig del af verdens aktier er overvurderede, hvor man som investor skal fokusere på at beskytte sin kapital og være meget selektiv. Obligationsandelen er  i disse situationer afgørende for kapitalbeskyttelse, og når selskaber eller hele aktiemarkeder igen falder til for lave niveauer, er obligationer “firepower”.

Investeringsfilosofi og strategi

Vores investeringsfilosofi er afgørende for den måde vi investerer på, og kort fortalt mener vi, at aktier misprises – ofte og markant – relativt til fundamental værdi.

Eksempler på misprisning

Vores filosofi betyder i praksis, at vi ser særdeles gode muligheder for at skabe merafkast over tid gennem investering i væsentligt undervurderede kvalitetsselskaber. Det betyder også, at der vil være perioder, hvor en væsentlig del af verdens aktier er overvurderede, hvor man som investor skal fokusere på at beskytte sin kapital og være meget selektiv. Obligationer er i disse situationer afgørende for kapitalbeskyttelse, og når selskaber eller hele aktiemarkeder igen falder til for lave niveauer, er obligationer “firepower” til at købe væsentligt undervurderede kvalitetsselskaber (se f.eks. strategien under finanskrisen).

Som følge af vores investeringsfilosofi investerer vi i væsentligt undervurderede kvalitetsselskaber og i statsobligationer, da vores erfaring er, at dette bedst sikrer kombinationen af et højt langsigtet afkast og en god langsigtet kapitalbeskyttelse. Aktieandelen afhænger af fire forhold:

1. Antallet af væsentligt undervurderede kvalitetsselskaber vi kan finde.

2. Størrelsen af undervurderingen.

3. Den industrimæssige og økonomiske spredning på disse selskaber.

4. Vores vurdering af de globale økonomiske muligheder og risici over de nærmeste år.

Vi investerer som langsigtede ejere i kvalitetsselskaber, så længe de er væsentligt undervurderede. Når et selskabs aktiekurs nærmer sig vores konservative estimat af fundamental værdi, sælges investeringen og provenuet (den oprindelige investering samt gevinsten) geninvesteres i nye undervurderede kvalitetsselskaber eller i statsobligationer.

Høj forventet forrentning er altafgørende

Fonden investerer kun i væsentligt undervurderede selskaber. Konceptet om under- og overvurdering kan måske bedst beskrives med Warren Buffetts ikoniske citat:
“Price is what you pay, value is what you get”

Price er den pris, selskabet kan købes for på aktiemarkedet, og value er den fundamentale værdi, selskabet er værd. Den fundamentale værdi kan udregnes ved at estimere selskabets fremtidige pengestrømme og tilbagediskontere beløbene til i dag.

Visualisering af forskellen mellem et selskabs pris og værdi:

Den grønne linje på grafen viser vores estimat af et selskabs værdi, og den blå linje indikerer selskabets aktiekurs. Hvis den blå linje er over den grønne, så er selskabet overvurderet, og modsat, er den blå linje under den grønne, altså, prisen lavere end værdien, så er selskabet undervurderet. Væsentligt undervurdering betyder, oversat til forrentning, at selskabet har en høj forventet langsigtet forrentning.

Så når vores strategi går på, at der investeres i undervurderede kvalitetsselskaber, så mener vi specifikt, at der udvælges selskaber, hvor vores konservative estimat af selskabets værdi er langt højere – gerne 100% eller mere – end selskabet kan købes for på aktiemarkedet, altså selskaber, der befinder sig i de skraverede områder. Når prisen så overstiger værdien, den blå streg passerer den grønne, så tages der profit på investeringen, og gevinsten allokeres til nye selskaber, der nu befinder sig i de skraverede områder.

Fonden investerer kun i tilstrækkelig kvalitet

Selskabsmæssig kvalitet er en grundforudsætning for, at vi kan estimere et selskabs værdi. Er selskabets fremtidige pengestrømme uforudsigelige, og med stor risiko for negative overraskelser,  kan vi ikke estimere selskabets værdi og dermed ikke vurdere, om selskabet er undervurderet.

Vi definerer et kvalitetsselskab som et selskab, hvor forudsigeligheden i selskabets fremtidige pengestrømme – over en lang årrække – er høj, og hvor sandsynligheden for positive overraskelser er højere end sandsynligheden for negative overraskelser.
Dette fremkommer eksempelvis i selskaber med a) kompetente ledelser, herunder stærke kapitalallokeringsevner og med en overbevisende strategi for selskabet samt dets miljø-, sociale og ledelsesmæssige (ESG) forhold, og b) en attraktiv forretningsmodel, med vedvarende – og gerne stigende – konkurrencefordele.

Vores søgeområde er visualiseret nedenfor. Illustrationen har to vigtige pointer: 1) Vi investerer kun i selskaber, der opfylder vores minimumskrav til kvalitet, og 2) Vi har højere forrentningskrav til selskaber af lavere kvalitet.

Strategiens afkast (2001-2021)

Strategien bygger på den måde vi investerer vores egne penge på, hvor vi lægger stor vægt på både det langsigtede afkast og på den langsigtede kapitalbeskyttelse. Konkret baserer afkasthistorikken sig på Jans største ratepension, som blev gennemgået og verificeret af Deloitte i foråret 2022.

779%

Strategiens afkast

268%

Det globale aktieindeks (til sammenligning)

50%

Strategiens aktieandel (gennemsnit)

Vi mener, at strategiens elementer/vores kompetencer historisk har påvirket afkast og risiko på følgende måde:

Professionel Track Record

Fokus på væsentligt undervurderede kvalitetsselskaber har været den samme for nedenstående professionelle fonde, som vi havde ansvaret for hos Alm Brand Asset Management. 

Hos Alm. Brand Asset Management forvaltede vi 9 forskellige porteføljer med aktiver for i alt ca. 4 mia. kr. Heraf outperformede 8 deres benchmark. Morningstar dokumentation på de to mest relevante fonde:

Globale Aktier: ★★★★

Mix Portefølje: ★★★★★

Strategiens afkast (2001-2021)

Strategien bygger på den måde vi investerer vores egne penge på, hvor vi lægger stor vægt på både det langsigtede afkast og på den langsigtede kapitalbeskyttelse. Konkret baserer afkasthistorikken sig på Jans største ratepension, som blev gennemgået og verificeret af Deloitte i foråret 2022.

779%

Strategiens afkast

268%

Det globale aktieindeks (til sammenligning)

50%

Strategiens aktieandel (gennemsnit)

Vi mener, at strategiens elementer/vores kompetencer historisk har påvirket afkast og risiko på følgende måde:

Professionel Track Record

Fokus på væsentligt undervurderede kvalitetsselskaber har været den samme for nedenstående professionelle fonde, som vi havde ansvaret for hos Alm Brand Asset Management. 

Hos Alm. Brand Asset Management forvaltede vi 9 forskellige porteføljer med aktiver for i alt ca. 4 mia. kr. Heraf outperformede 8 deres benchmark. Morningstar dokumentation på de to mest relevante fonde:

Globale Aktier: ★★★★

Mix Portefølje: ★★★★★

Strategiens afkast (2001-2021)

Strategien bygger på den måde vi investerer vores egne penge på, hvor vi lægger stor vægt på både det langsigtede afkast og på den langsigtede kapitalbeskyttelse. Konkret baserer afkasthistorikken sig på Jans største ratepension, som blev gennemgået og verificeret af Deloitte i foråret 2022.

779%

Strategiens afkast

268%

Det globale aktieindeks (til sammenligning)

50%

Strategiens aktieandel (gennemsnit)

Vi mener, at strategiens elementer/vores kompetencer historisk har påvirket afkast og risiko på følgende måde:

Professionel Track Record

Fokus på væsentligt undervurderede kvalitetsselskaber har været den samme for nedenstående professionelle fonde, som vi havde ansvaret for hos Alm Brand Asset Management. 

Hos Alm. Brand Asset Management forvaltede vi 9 forskellige porteføljer med aktiver for i alt ca. 4 mia. kr. Heraf outperformede 8 deres benchmark. Morningstar dokumentation på de to mest relevante fonde:

Globale Aktier: ★★★★

Mix Portefølje: ★★★★★

Strategiens afkast (2001-2021)

Fonden er helt ny og har ingen selvstændig historik, men strategien bag har været aktiv i mere end 20 år i form af Jans private pensionsopsparing. Fokus på undervurderede kvalitetsselskaber har desuden været den samme som de nedenstående professionelle fonde.
Strategiens historiske afkast blev gennemgået og verificeret af Deloitte i foråret 2022.

779%

Strategiens afkast

268%

Det globale aktieindeks (til sammenligning)

49%

Aktieandel (gennemsnit)

Professionel Track Record

Hos Alm. Brand Asset Management forvaltede vi 9 forskellige porteføljer med aktiver for i alt ca. 4 mia. kr. Heraf outperformede 8 deres benchmark. Morningstar dokumentation på de to mest relevante fonde:

Globale Aktier: ★★★★

Mix Portefølje: ★★★★★

Hvordan vi sætter fonden op til sejr

IT-værktøjer


Vi programmerer og udvikler modeller skrædersyet til vores strategi. Vores IT-værktøjer er en kæmpe effektivitetsbooster. De gør bl.a. at vi kan indsnævre universet til vores søgeområde, bruge mere tid på de gode idéer, samt udfordre vores biases.
Modeller inkluderer:

  • Værdiansættelse (DCF, SOTP m.m.)
  • Screening og idégenerering
  • Financiel data
  • Overvågning
  • Porteføljestyring

Beslutningstager = Analytiker

Vi tror ikke på outsourcing af analysearbejdet. Alle investeringer underbygges af dybdegående analyser lavet af os selv. Afstanden mellem beslutningstager og analytiker er 0 – hele processen, fra idégenerering til beslutning, håndteres af os. Det giver os en høj grad af tryghed i vores investeringer, da vi selv kan vurdere, om nyheder og kursudsving er signifikante for investeringscasen og om det potentielt bør påvirke vores investeringsbeslutning eller vægtning af selskabet.

En bænk proppet med kandidater

Mange års analysearbejde, af de samme personer, gør at vi har en bænk fyldt med gode investeringskandidater hvor vi bare venter på at markedet tilbyder os selskabet til en attraktiv pris.

Bænken består af tidligere investeringer, der er blevet for dyre (lav forventet forrentning), og af en masse højkvalitetsselskaber, hvor vi har lavet analysearbejdet, men som desværre ikke har været tilbudt til den pris, vi vil betale.

Hvad siger de, der kender os?

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

LinkedIn

Anne Andersen

CIO, Pensionskasse Danmark

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

LinkedIn 

Anne Andersen

CIO, Pensionskasse Danmark

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

LinkedIn 

Anne Andersen

CIO, Pensionskasse Danmark

Investeringsrammer

Aktier
Er hovedbidragsyder til den langsigtede forrentning gennem investering i væsentlig undervurderede kvalitetsselskaber.

Statsobligationer
Skaber beredskabskapital til nye investeringer ved store markedsfald og øger kapitalbeskyttelse særligt i de tilfælde, hvor store dele af aktiemarkedet er overvurderet.

Ædelmetaller
Kan øge kapitalbeskyttelse gennem diversifikation.

 

Omkostninger

Det er vores langsigtede mål at holde ÅOP under 1,45%.

Forvalterhonorar
Indtil der er kommet væsentlig kapital i fonden, tager vi en væsentlig reduktion i forvalterhonorar for at holde ÅOP nede. Vores honorar vil starte på 0,5% og stige til 1,2% i takt med, at den forvaltede kapital stiger.

Andre omkostninger
I tillæg til forvalterhonorar er der andre omkostninger hvilket primært udgør en fast minimumsbetaling til administrationsselskabet. I takt med at den forvaltede kapital vokser, bliver denne post en nettofordel for fondens investorer, idet fonden har ”storkundevilkår”, og derfor har lavere omkostninger til kurtage, valuta og depotgebyr.

Obligationer er en vigtig del af vores strategi

Fonden investerer ikke kun i aktier, men også i obligationer og fra tid til anden i ædelmetaller.
Fondens samlede aktieandel er en funktion af de muligheder, vi kan finde.
Her er de primære årsager til, at vi ikke kun investerer i aktier:

Kapitalbeskyttelse

Når aktiemarkeder er væsentligt overvurderede og udsigterne for makromiljøet negative, er obligationer det ultimative anker for vores kapitalbeskyttelse. Obligationer har mange andre fordele, eksempelvis at vi med tryghed kan lave større investeringer i de selskaber, vi finder mest attraktive, når vi samtidig nedbringer porteføljens samlede risiko med obligationer.

Firepower

Obligationer giver firepower, når selskaber for alvor kommer på tilbud, og det fremtidige afkast er højest. Hvis vi altid er 100% investeret i aktier, har vi ikke mulighed for at købe op, når selskaberne for alvor kommer på tilbud.

Finanskrisen 2007 – 2009 er et godt eksempel på strategiens brug af først “kapitalbeskyttelse” og derefter “firepower”. Klik her for at se strategiens afkast.

Investeringsfilosofi

Vores investeringsfilosofi bygger på vores erfaring med aktier og aktiemarkeder:

Aktier og aktiemarkeder – misprises ofte og markant – relativt til fundamental værdi

Investeringsstrategi

Vi investerer som langsigtede ejere i kvalitetsselskaber i udviklede markeder, så længe de er væsentligt undervurderede. Når et selskabs aktiekurs nærmer sig vores konservative estimat af fundamental værdi, sælger vi og geninvesterer provenuet plus gevinsten i nye undervurderede kvalitetsselskaber eller midlertidigt i statsobligationer. Gevinsterne forventes løbende at skabe en højere kapitalbase for den fremtidige forrentning og det skaber det høje langsigtede afkast – også kaldet compounding.

Aktieandelen afhænger af fire forhold:

1. Antallet af væsentligt undervurderede kvalitetsselskaber vi kan finde.

2. Størrelsen af undervurderingen.

3. Den industrimæssige og økonomiske spredning på disse selskaber.

4. Vores vurdering af de globale økonomiske muligheder og risici over de nærmeste år.

Vores investeringsstrategi bygger på denne præmis, og det betyder i praksis, at:

  • Vi ser særdeles gode muligheder for at skabe merafkast over tid.
  • Der vil være perioder, hvor størstedelen af verdens aktier er for højt prisfastsat til at give et højt langsigtet afkast og en god kapitalbeskyttelse. Her vil vi være meget selektive og bruge obligationer som en vigtig del af kapitalbeskyttelsen.
  • Købs- og salgsbeslutninger bør foregå med udgangspunkt i det enkelte selskab – ikke på markedsniveau.

Eksempler på misprisning

Høj forventet forrentning er altafgørende

Fonden investerer kun i væsentligt undervurderede selskaber. Konceptet om under- og overvurdering kan måske bedst beskrives med Warren Buffetts ikoniske citat:
“Price is what you pay, value is what you get”

Price er den pris, selskabet kan købes for på aktiemarkedet, og value er den fundamentale værdi, selskabet er værd. Den fundamentale værdi kan udregnes ved at estimere selskabets fremtidige pengestrømme og tilbagediskontere beløbene til i dag.

Visualisering af forskellen mellem et selskabs pris og værdi:

Den grønne linje på grafen viser vores estimat af et selskabs værdi, og den blå linje indikerer selskabets aktiekurs. Hvis den blå linje er over den grønne, så er selskabet overvurderet, og modsat, er den blå linje under den grønne, altså, prisen lavere end værdien, så er selskabet undervurderet. Væsentligt undervurdering betyder, oversat til forrentning, at selskabet har en høj forventet langsigtet forrentning.

Så når vores strategi går på, at der investeres i undervurderede kvalitetsselskaber, så mener vi specifikt, at der udvælges selskaber, hvor vores konservative estimat af selskabets værdi er langt højere – gerne 100% eller mere – end selskabet kan købes for på aktiemarkedet, altså selskaber, der befinder sig i de skraverede områder. Når prisen så overstiger værdien, den blå streg passerer den grønne, så tages der profit på investeringen, og gevinsten allokeres til nye selskaber, der nu befinder sig i de skraverede områder.

Fonden investerer kun i tilstrækkelig kvalitet

Selskabsmæssig kvalitet er en grundforudsætning for, at vi kan estimere et selskabs værdi. Er selskabets fremtidige pengestrømme uforudsigelige, og med stor risiko for negative overraskelser,  kan vi ikke estimere selskabets værdi og dermed ikke vurdere, om selskabet er undervurderet.

Vi definerer et kvalitetsselskab som et selskab, hvor forudsigeligheden i selskabets fremtidige pengestrømme – over en lang årrække – er høj, og hvor sandsynligheden for positive overraskelser er højere end sandsynligheden for negative overraskelser.
Dette fremkommer eksempelvis i selskaber med a) kompetente ledelser, herunder stærke kapitalallokeringsevner og med en overbevisende strategi for selskabet samt dets miljø-, sociale og ledelsesmæssige (ESG) forhold, og b) en attraktiv forretningsmodel, med vedvarende – og gerne stigende – konkurrencefordele.

Vores søgeområde er visualiseret nedenfor. Illustrationen har to vigtige pointer: 1) Vi investerer kun i selskaber, der opfylder vores minimumskrav til kvalitet, og 2) Vi har højere forrentningskrav til selskaber af lavere kvalitet.

Obligationer er en vigtig del af vores strategi

Fonden investerer ikke kun i aktier, men også i obligationer og fra tid til anden i ædelmetaller.
Fondens samlede aktieandel er en funktion af de muligheder, vi kan finde.
Her er de primære årsager til, at vi ikke kun investerer i aktier:

Kapitalbeskyttelse

Når aktiemarkeder er væsentligt overvurderede og udsigterne for makromiljøet negative, er obligationer det ultimative anker for vores kapitalbeskyttelse. Obligationer har mange andre fordele, eksempelvis at vi med tryghed kan lave større investeringer i de selskaber, vi finder mest attraktive, når vi samtidig nedbringer porteføljens samlede risiko med obligationer.

Firepower

Obligationer giver firepower, når selskaber for alvor kommer på tilbud, og det fremtidige afkast er højest. Hvis vi altid er 100% investeret i aktier, har vi ikke mulighed for at købe op, når selskaberne for alvor kommer på tilbud.

Finanskrisen 2007 – 2009 er et godt eksempel på strategiens brug af først “kapitalbeskyttelse” og derefter “firepower”. Klik her for at se strategiens afkast.